Kada pomislimo na roštilj, svi zamišljamo sočne odreske, vruće kobasice i hrskave ražnjiće. Ali, pravi izazov je u tome kako da sve to savršeno ispečemo…
Ne brinite, pokazaćemo vam 7 tajnih saveta koji će vas pretvoriti u pravog majstora roštilja!
Ako ste mislili da je roštilj samo za vikend, varate se. Sa ovim savetima, svaki dan može biti dan za roštilj!
Da li ste se ikada pitali kako da sprečite meso da se lepi za roštilj? Odgovor je jednostavan – krompir.
Presecite krompir na pola, izbodite ga viljuškom i premažite vrući roštilj. Toplota oslobađa skrob iz krompira, stvarajući prirodni premaz koji sprečava lepljenje mesa. Ako vam se meso i dalje lepi za roštilj, možda je vreme da predjete na slaninu!
Ako su vam pljeskavice suve kao hokejaški pak, imamo rešenje.
Napravite malu udubinu u pljeskavici i stavite kocku leda unutra. Kako se meso peče, led se topi i meso upija svu tu vlagu. Za dodatnu sočnost, dodajte i malo putera.
Umesto običnih drvenih ražnjića, koristite grančice ruzmarina. Ovo će dodati divan ukus ruzmarina vašim ražnjićima.
Pre nego što stavite meso na roštilj, morate podesiti temperaturu. Napravite tri zone sa ćumurima.
Najtoplija zona je ona sa najviše ćumura. Srednja zona ima manje ćumura, a treća zona nema ćumura. Ove tri zone će vam pomoći da savršeno ispečete meso.
Po potrebi pomerajte mesto od zone do zone, kako biste dobili željeni rezultat.
Čišćenje roštilja može biti muka, ali postoji jednostavan način. Presecite luk na pola, nabodite ga viljuškom i pređite preko površine prljavog roštilja.
Sok od luka deluje kao dezinfekciono sredstvo i uklanja nevidljivu prljavštinu sa roštilja kao i garež.
Nikada ne probadajte ili sečite kobasicu dok je još na roštilju, osim ako ne želite da budu tvrde kao guma od Tamića.
Ako je izbušite na početku pečenja, sav sok će iscureti i iscediti svu sočnost kobasice. Ako volite da budu dobro pečene i da se otvore pre serviranja, zarežite ih par minuta pre nego što budu gotove.
Isecite nekoliko limuna na pola, umočite ih u šećer i pecite ih na roštilju 10 minuta dok se šećer ne karamelizuje.
Nakon toga iscedite limune u bokal, dodajte nekoliko kockica leda i još nekoliko kriški limuna.
Bum! Savršena limunada, direktno sa roštilja!
8. Roštilj trik sa Aluminijumskom Folijom
Kada skinete meso sa roštilja, pokrijte ga aluminijumskom folijom i ostavite da odmara 1-2 minuta.
Rezultat će biti super sočan kao prva ljubav.
9. Roštilj trik sa Novinama
Da li se još uvek borite sa prljavom i zarđalom rešetkom za roštilj? Ako luk nije bio dovoljan, probajte ovo:
Uzmite stari novinski papir i obmotajte prljavu rešetku za roštilj. Poprskajte novine vodom i ostavite sve da se natapa preko noći. Sledećeg jutra, možete jednostavno obrisati rešetku krpom.
Sa svim ovim genijalnim savetima i trikovima, vaš sledeći roštilj je garantovano uspešan. A ako vam sve ovo deluje komplikovano, manite se roštilja i pogledajte našu ponudu Sačeva i Komplet Kotlića.
Živeli! 🙂