Korpa
Ananas, jedno od egzotičnih jela sa roštilja koje može biti prilog ili deo koktela

JELA SA ROŠTILJA, A NISU MESO – 9 Ideja Za Drugačiji Roštilj

Jela sa roštilja mogu biti raznolika, međutim, ono na šta nas roštilj prvo asocira jeste naravno – meso. Zato vam donosimo 9 itekako iznenađujućih ideja za pripremu potpuno drugačijeg roštilja. 

Namirnice za koje nikada niste pomislili da mogu na roštilj zapravo mogu biti vaš kec u rukavu. Oduševite sve prisutne i još jednom odnesite titulu majstora roštilja. Vreme je da sklonite poklopac, očistite prašinu i izvučete svoj roštilj iz garaže. Ovog proleća vreme je da pored mesa, na roštilju naučite da spremate i štošta drugo.

Pored pripreme jela sa roštilja za koje već možete reći da ste majstor, donosimo vam 9 ideja za drugačiji roštilj, sa namirnicama na koje do sada niste pomišljali.

Zaista, mnoge namirnice se savršeno spremaju na roštilju, čak i ako zahtevaju samo korak ili dva dodatne pripreme.

Ova specifična jela sa roštilja posebno su ukusna, i pomalo sa primesama dima. Zamislite ukus slatkog voća ili grilovane zelene salate. Znamo, teško je zamisliti, ali verujte nam na reč. Bićete oduševljeni.

Evo 9 iznenađujućih ideja za jela sa roštilja koje možete isprobati sledeći put kada poželite nešto novo.

Karfiol na roštilju, ukusno i slasno

Roštilji su idealni za odreske – čak i odreske napravljene od povrća.

Povrće poput karfiola ima gustinu i debljinu što ove odreske čini idealnim za pečenje na roštilju. Za posebno specifičan ukus zaslužna je njegova sposobnost da upije dim i brzo omeška, a da se pritom ne raspadne.

Takođe zanimljivo, a nesvakidašnje jelo sa roštilja, može biti prokelj.

Karfiol odresci, iznenađujuća ideja za drugačiji roštilj

Kako da spremite karfiol na roštilju? Velikim kuvarskim nožem isecite celu glavicu karfiola, praveći „odreske“ veličine 2,5 cm. Nauljite obe strane karfiola i začinite. Zatim pecite na srednjoj vatri 8 do 10 minuta po strani, ili dok ne omekša. 

Odreske od karfiola možete premazati na način na koji bi premazali odreske od govedine, na primer. Karfiol neće upiti marinadu sam po sebi, ali će je zadržati spolja, dodajući potpuno novi ukus jelu.

Zelena salata, idealan prilog svih jela sa roštilja

Na prvi pogled, zelena salata nema ništa što bi moglo da sugeriše da bi ikada trebalo da bude blizu vrućine i plamena roštilja, ali sačekajte dok ne probate. Listovi zelene salate razvijaju hrskave, blago zadimljene ivice koje lepo podnose kremaste, kisele prelive za salatu. 

Da biste dobili najbolje rezultate grilovane salate, isecite je prvo na glavice. Premažite uljem i pecite dva do tri minuta po strani. Začinite solju i biberom. Prelijte je potom prelivom za salatu.

Punjene paprike – kraljica jela sa roštilja

Neopisivo dobro. Grilovane punjene paprike. Nežna tekstura pokupiće tračak dima za samo nekoliko minuta.

Svaki komad prvo napunite mešavinom krem sira, seckanog sira, zelenog luka i možda slanine.

Pustite da se paprike griluju na srednjoj vatri dok mešavina sira ne postane gnjecava, a paprike ne omekšaju. 

Ovo možete vrlo lako pripremiti i potom poslužiti kao predjelo, da gosti uživaju u jelu sa roštilja dok pripremate glavno jelo.

Šargarepa na žaru, slatkasto i savršeno

Šaragarepa na roštilju, na roštilju eksperimentišite sa povrćem

Zamislite kakav je ukus kombinacija slatkaste šargarepe i velike doze dima. Upravo to je lepota šargarepe na žaru, specifičnom i potpuno drugačijem jelu sa roštilja.

Za vrhunski ukus, prvo ogulite šargarepu, a zatim pecite na srednjoj vatri 8 do 10 minuta. Pre serviranja, premažite šargarepu uljem od orašastih plodova, poput ulja od oraha, ili malo rastopljenog putera. Pospite je potom seckanim svežim začinskim biljem, na primer origanom, koji  je odličan dodatak šargarepi na žaru.

Punjene tikvice

Ćevapi sa lukom i paprikom su nezaobilazna jela na roštilju, ali nakon što probate grilovane tikvice, ovo jelo ćete zasigurno uvrstiti u svoju rutinu roštiljanja. Svaku tikvicu prepolovite, pa lagano premažite uljem. Pospite solju i biberom.

Tikvice, zdravo jelo sa roštilja, a nije meso

Pecite na srednje jakoj vatri oko pet minuta po strani ili dok ne omekša.

Za poseban ukus, premažite tikvice mešavinom iseckanog parmezana i seckanog timijana. Ostavite tikvice da stoje van vatre, i dalje na roštilju, dok se sir ne otopi.

Pogotovo za sve one koji paze na ishranu, grilovane tikvice biće omiljen izbor, jer ipak, ukus savršen, a ipak, veoma zdravo povrće.

Avokado na žaru, od sada vaše omiljeno jelo sa roštilja

Možda zvuči delikatno, ali verujte nam, od kada ga probate, avokado će biti vaše omiljeno jelo sa roštilja.

Prerežite svaki avokado na pola i uklonite košticu. Potom premažite svaku polovinu uljem i pecite dva do tri minuta po strani.

Ako želite da koristite avokado u nekom drugom jelu, na primer, Gvakamolo salati, pustite da se avokado malo ohladi pre nego što ga izvadite sa roštilja. Ukus ugljena i dima biće suptilan, ali to je dovoljno da se zapitate zašto nikada ranije niste pomislili da spremate ovo jelo.

 

Avokado, egzotično i drugačije jelo sa roštilja

Breskve na žaru

Leti, od salata do koktela, nema stvari u kojoj slatkasti i osvežavajući ukus ovog voća nije osnažio recept koji sadrži breske. Ali, breskve na žaru? Zaista?

Ovo jelo sa roštilja otvara potpuno novo carstvo ukusa, jer se prirodni šećera karamelizuju na vrućim rešetkama. Za početak, breskve isecite na pola ili na kriške i uklonite košticu. Pecite sa svake strane jedan do dva minuta

Koristite ovo voće kao osnovu jednostavnog letnjeg deserta – kuglica sladoleda je sve što treba da dodate pre serviranja – za savršeno i nesvakidašnje jelo sa roštilja. Naravno, ovo možete koristiti kao prilog uz meso koje najčešće i najređe spremate. 

Sir na roštilju, favorit specifičnih jela sa roštilja

Neće se svaki sir istopiti na roštilju. Halumi sir je zapravo idealna vrsta sira za grilovanje. Reč je polutvrdom slanom siru koji zapravo postaje sve mekši i mekši kada se zagreje na roštilju, ali se ne topi kao većina drugih sireva. Ovo ga čini idealnim za potpuno drugačije jelo na roštilju, itekako vredno pažnje.

Halumi na žaru možete poslužiti sa prelivom svežeg paradajza isečenog na kockice i bosiljka ili malo pesta, ukoliko želite neprevaziđeno jelo sa roštilja.

Halumi sir, favorit jela sa roštilja kao prilog ili zamena za meso

Odličan je i uz meso sa roštilja, kukuruz na žaru i porciju pasulja.

Nije potrebno mnogo vremena kako bi se Halumi pripremio za jelo. Premažite svaku stranu sira sa malo ulja, a zatim pecite dva do tri minuta po strani, ili dok sir ne porumeni spolja i omekša u sredini.

Kažu savršeno, a mi i potvrđujemo!

Ananas – kombinujte kao prilog ili deo koktela

Ako ste već upalili roštilj, trebalo bi da imate ananas na njemu. Na kraju krajeva, kada živopisno žuto voće narežete na kolutove, potrebno vam je samo jedan minut po strani da biste napravili zaista posebnu poslasticu.

Ananas na žaru je takođe odličan u limunadama i koktelima. Kada ste ga već grilovali, šteta je da ne dodate malo ananasa u koktel koji ćete poslužiti.

Ananas, jedno od egzotičnih jela sa roštilja koje može biti prilog ili deo koktela

Jela sa roštilja koja će vas raspametiti možete kombinovati uz razne komade mesa koje inače spremate. Za potpuno drugačiji roštilj pokušajte da eksperimentišete sa našim savetima i tradicionalnom (vašom) pripremom mesa sa roštilja.

Sve u svemu, čeka vas nezaboravno iskustvo, koje ćete sigurno primeniti pri svakoj narednoj pripremi roštilja.

Ako vam je potreban roštilj i oprema za nadolazeću sezonu, najveći izbor možete pronaći ovde. Kvalitet opreme je ipak prva stvar, kako biste pokazali svoje gastonomske sposobnosti, a potom i eksperimentisali sa pripremom različitih specijaliteta. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Dostava na teritoriji Srbije

Rok dostave je 3-5 radnih dana.

Plaćanje pouzećem

Platite kuriru pri isporuci paketa.

100% Sigurna Kupovina

Poručite online brzo i sigurno.