Južnjački škampi i palenta – savršen spoj ukusa!
Dragi ljubitelji roštilja i ukusne hrane, danas vam donosim jedan fantastičan recept koji će oduševiti vaše nepce i učiniti da se zaljubite u južnjačku kuhinju! Predstavljam vam specijalitet – Južnjački škampi i palenta. Savršen spoj morskih plodova, kremaste palente i začina koji će probuditi vaša čula. Verujte mi, nakon što probate ovaj recept, postaće vaš omiljeni izbor za posebne prilike i druženja sa porodicom i prijateljima.
Sastojci za 4 porcije
- 500g očišćenih škampa
- 200g palente
- 1 šolja mleka
- 2 šolje vode
- 50g putera
- 100g narendanog parmezana
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1/2 kašičice ljute paprike
- Sveži peršun
- So i biber
Priprema palente
- U dublji lonac sipajte mleko i vodu, dodajte prstohvat soli i zagrejte do ključanja.
- Postepeno dodajte palentu uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Smanjite temperaturu i kuvajte oko 20 minuta dok ne dobijete kremast i gladak rezultat.
- Sklonite sa vatre, umešajte puter i narendani parmezan. Poklopite da ostane toplo.
Savet: Za savršenu kremastost palente, birajte kvalitetno brašno od kukuruza. Kod nas u GrillShop-u imamo sve što vam treba za pripremu ukusnih jela.
Priprema škampa
- Očistite škampe i poređajte ih u pleh ili posudu za pečenje.
- Pospite škampe belim lukom u prahu, ljutom paprikom, solju i biberom. Dobro promešajte da se ravnomerno premažu začinima.
- Pecite škampe na roštilju ili u rerni na 200°C oko 8-10 minuta, dok ne dobiju lepu ružičastu boju i ne budu potpuno pečeni.
Savet: Za još bolji ukus, možete škampe marinirati sat vremena pre pečenja. Izaberite svog omiljenog pomoćnika – BBQ Weber ili Big Green Egg roštilj.
Serviranje
- Na tanjir sipajte toplu kremnu palentu i preko ređajte pečene škampe.
- Pospite seckanim svežim peršunom i po želji dodajte još parmezana.
- Poslužite odmah dok je vruće i uživajte u fantastičnoj kombinaciji ukusa i tekstura!
Ovaj recept za južnjačke škampe i palentu je tako jednostavan, a opet neodoljivo ukusan. Kremasta palenta i sočni, začinjeni škampi stvaraju harmoniju u svakom zalogaju. Idealan je za sve prilike – od porodičnog ručka do večere sa prijateljima. Sigurno će oduševiti svakog ko ga proba!
Ako ste voljni da eksperimentišete, slobodno dodajte i druge omiljene začine ili povrće u jelo. Probajte sa malo čeri paradajza, baby spanaća ili čak dim pečurkama. Neka vaša mašta bude granica!
Da iskustvo bude potpuno, preporučujem da koristite kvalitetne sastojke i proverene uređaje za pečenje. Mi u GrillShop-u smo tu da vam pomognemo u odabiru – od vrhunskih keramičkih Kamado roštilja do tradicionalnih sačeva i kotlića. Posetite naš sajt i pronađite savršenog partnera za nezaboravne roštilj avanture!
Ako vam se dopao ovaj recept, podelite ga sa najmilijima i isprobajte ga što pre. A za još više ukusnih recepata, saveta i novosti iz svet roštilja, zapratite nas na društvenim mrežama. Jedva čekamo da vidimo vaše kulinarske kreacije!
Do sledećeg druženja uz roštilj, veliki BBQ pozdrav!
Vaš GrillShop BBQ Chef