OSTALO:

Imate pitanja?

Zapratite nas!

 

Najbolje ocenjeni proizvodi
Održavanje sača

Pravilno održavanje sača

Ma koliko da ste dobar roštiljdžija, sastavni deo dobre hrane je i njena priprema. A kako će priprema biti dobra ukoliko sam sač nije adekvatno očišćen. Šta zapravo podrazumeva dobru pripremu i pravilno održavanje sača?

Svanuo je baš prelep dan, i probudio ono proleće u nama samima. Zraci sunca su učinili da se ovog jutra probudimo nasmejani, i osećajući toplinu njegove senke razmišljamo o šetnji u prirodi. Neretki među nama su se setili prošlog kampovanja i roštiljanja u prirodi. 

I šta sada?

Pa najbolje bi bilo da organizujemo društvo, svratimo do marketa, promenimo roštiljdžiju od prošle godine i zaputimo se negde u prirodu. 

Šta sve treba da znamo? Pravilno održavanje sača pre početka spremanja hrane

Priprema i održavanje sača je zapravo vrlo jednostavno, ali istovremeno i neophodno i jedan od najznačajnijih faktora kod pripreme vrhunske hrane. 

Verovatno ste milion puta pročitali kako je sač veoma postojan i dugotrajan, ali vam uz to niko nije rekao i da je pravilno održavanje sača glavni segment njegove postojanosti. 

Pre svega, ono najvažnije:

Nikada nemojte sač da ribate sa grubom i tvrdom žicom, jer tako uništavate njegov površinski sloj. Možda se neće ništa desiti ukoliko jednom ili dva puta ovo uradite, ali ukoliko nekoliko puta ponovite ovaj postupak, vaš sač će uskoro postati neupotrebljiv. 

,,Nije greška napraviti grešku, greška je iznova je ponavljati”

Zato dobro obratite pažnju na sledeća uputstva: 

Ako prvi put koristite vaš novi sač, neophodno je sledeće:

Ukoliko se tek spremate da prvi put upotrebite svoju novu i uskoro nezamenjivu posudu, morate da znate da postoji određen postupak pripreme.

Najvažnije je da tepsija sača bude dobro oprana, a to ćete uraditi na sledeći način:

  1. Naložite vatru
  2. Tepsiju stavite na prethodnu razgorelu vatru
  3. Držite je iznad vatre 20-ak sekundi 
  4. Zatim, oprezno skinite i premažite nekom jestivom mašću
  5. Tepsiju opet vratite na vatru 20-ak sekundi
  6. Kada se tepsija ohladi utrljajte pesak grubom krpom
  7. I ovaj postupak možete ponoviti nekoliko puta 

Pesak će pokupiti sav višak masnoće koji je ostao na tepsiji, te će zbog toga primiti drugu boju. Postupak iz tog razloga možete ponoviti nekoliko puta, ukoliko želite u potpunosti da budete sigurni da ste sav višak masti uklonili.

Novi sač
Sačijada

Kada ste učinili sve kako je prethodno napisano, možete polako da se bacite na pripremu mesa i povrća.
Udobno se namestite, otvorite svoj omiljen napitak, (ako prvi put spremate hranu na ovaj način, nadamo se da ćete alkoholno pivo zameniti za bezalkoholno), spremite dobre viceve i zabava počinje. 

Pravilno održavanje sača pre upotrebe

Za one koji će ovog puta hranu da spremaju u već prethodno korištenom saču, bez obzira na njegovo možda besprekorno dobro održavanje, pre same pripreme hrane potrebno ga je oprati i pripremiti za ovaj izlet. 

  1. Tepsiju napunite vrelom vodom
  2. Ostavite par minuta da odstoji
  3. Prospite vodu
  4. Zatim ubacite šaku peska i utrljajte 
  5. Nemojte koristiti grubu žicu za utrljavanje peska 
  6. Isperite vodom 
  7. Posušite blagim potezima są krpom ili ubrusom 
  8. Namažite jestivu mast 

Kada ste prošli sve korake, vaš sač je spreman za upotrebu. 

Nakon toga, dolazimo i do glavnog dela, koje nažalost često bude i izostavljeno. 

Kada ste završili roštiljanje, najeli se, neki možda i malo više popili, razumemo da vam je ćiščenje sača poslednja stvar koju želite sada da radite. 

Ali, kako bi i sledeći put vaš roštilj bio uspešan kao i sada, bilo bi dobro da to odmah i uradite. Održavanje sača je ključ ukusne i slasne hrane.

Postupak nije težak, a mnogo će vam doprineti za uspešno održavanje sača.

Kako se čisti sač nakon upotrebe? Održavanje sača i nakon upotrebe je tajna postojanosti  

  1. Uklonite ostatke hrane
  2. Ubacite šaku peska I utrljajte je u sač 
  3. Isperite vodom 
  4. Zatim, namažite debeo sloj masti ( ne ulja)
  5. Odložite na suvo mesto 

Ukoliko ne znate kada ćete sledeći put roštiljati, i odlažete sač na duži vremenski period, poželjno je da utrljanu mast stavite na vatru kako bi se malo spalila, i samim time sprečila mogućnost da užegne. 

Vaš sač ćete ovime sačuvati od rđe, a i zasigurno izbeći neprijatan miris užegle masti. 

Mislite da se držite smernica za pravilno održavanje sača, a rđa se ipak uhvatila? 

Niste ni prvi, a verovatno ni poslednji kojima se rđa uhvatila zbog nepravilnog održavanja sača. Ništa strašno, ali gledajte da se ovakve stvari ne ponavljaju više puta jer ćete tako zasigurno uništiti povšinske slojeve svoje tepsije. 

Za početak ga izribajte sa grubom metalnom četkom, a zatim isperite vodom. 

Nakon toga namažite sa mašću. 

Nadalje je postupak sličan kao i pre prve upotrebe. 

  1. Namazanu tepsiju stavite na razgorelu vatru 
  2. Držite je iznad 20-ak sekundi 
  3. Sačekajte da se tepsija ohladi 
  4. Grubom krpom utrljajte pesak
  5. Možete da ponovite nekoliko puta prethodni postupak
  6. Isperite vodom 
  7. Namažite jestivom mašću 

Ukoliko sač odlažete na duži vremenski period, kao što smo već prethodno spomenuli, jestivu mast je potrebno spaliti kako ne bi užegla. Osim toga, od izuzetne je važnosti da ga odložite na potpuno suvo mesto kako se rđa ne bi opet uhvatila i kako biste se pridržavali smernica za održavanje sača.

Ako se pitate da li postoji pravo vreme za spremanje hrane ispod sača. 

Postoji. 

Bilo koji dan kada ne pada kiša, a temperatura je iznad 15 stepeni, idealno je vreme da se okupi dobro društvo, naloži jaka vatra, spremi par komada kvalitetnog mesa, i baci na posao roštiljdžije. 

Kada budete birali mesto na kojem ćete naložiti vatru, veoma je bitno da pre toga proverite koliko je to mesto bezbedno, da li vaša vatra može nekome da zasmeta, i da li ste dobro sakriveni od jakog vetra. 

Ako ste pronašli takvo mesto, imamo predlog za vas; 

Sač na seoski način, koji će zasigurno sve ljubitelje stare tradicionalne hrane oduševiti. 

Potrebni su vam: 

  1. Svinjska plećka – 1 kg
  2. Krompir – 4 komada
  3. Zelena paprika – 3 komada
  4. Paradajz – 2 komada
  5. Soja sos
  6. Čubar 
  7. Biber
  8. So
  9. Ulje – dve supene kašike 

Link do recepta pronađi ovde.

Za one koji su ipak veći ljubitelji jagnjetine, a znamo da joj mnogi ne mogu odoleti, spremili smo i za vas odličan recept. 

Koji god recept da izaberete, sigurni smo da uz prethodno dobro održavanje sača ne može doći do greške. 

Uživajte u raskošnim ukusima koje sač donosi sa sobom. 

Jagnjetina ispod sača
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.