Pljeskavica i burger su jedno te isto?
Kako više ne bismo dovodili ovo u pitanje kao neko ko se bavi roštiljima želimo da vam predstavimo našu verziju shvatanja ove dileme.
Jasno je, i polemike nema, PLJESKAVICA i BURGER nisu isto! 😊
Dalje u tekstu ćemo vam dati više činjenica zašto je to tako.
Pljeskavica VS Burger, pitanje sa roštiljanja...
Relativno smo skoro okupivši se da roštiljamo došli do ozbiljne diskusije…
Pored standardnih dogovra oko kobasice, ćevapa, krilaca i klasičnog belog mesa nastade opšta raspravka! Neko je želeo burger neko pljeskavice, a situacija se zakuvala kada se pojavilo i treće mišljenje – TO JE ISTO.
Znali smo odmah šta nam je činiti!
Hajde jednom za zauvek da razrešimo ovo pitnje i jasno i glasno kažemo: ˝NIJE ISTO I NIKADA NEĆE BITI.˝
A evo i zašto…
Neka reč više o PLJESKAVICI
Pljeskavica ima mnogo imena a jedno od njih je i hamburger po kome se tvrdi da je prva pljeskavica nastala u Hamburgu u Nemackoj u 19. veku.
Nezaobilazna pljeskavica na neki način je nezvanično nacionalno jelo Balkana. Balkanska verzija hamburgera okružena je brojnim pričama za koje više ne znamo koliko imaju istine, a koliko mita. Na skoro svakom ćošku bilo kog grada u Srbiji može da se nađe pljeskavica.
Stranci koji posete našu zemlju, najčešće pričaju o ludom noćnom životu, prirodnim lepotama i sočnim, vrelim pljeskavicama…
Svaki stranac koji poseti bilo koju Balkansku državu kao jedan od predloga nezaobilazno će dobiti – PLJESKAVICA. Verujemo i držimo da je naša, ali ne smemo preskočiti ni činjenicu da pljeskavica nosi veliku popularnost i u komšijskim državama Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.
Leskovačka pljeskavica je jedan od glavnih brendova Srbije. Kao što rekosmo na skoro svakom koraku možete naći fast food gde je izbor ogroman od klasičnih pljeskavica različitih gramaža, gurmanske, lovačke srpske, punjene. Kalorijska vrednost nije ipak samo u mesu u toploj lepinji već i u izobilju priloga koje sami birate. Svaki lokalac će vam uvek dati savet da ne preskačete luk i kajmak.
Neka reč više o BURGERU
Kada kažemo burger, neosporno je da prvo mislimo na juneći burger.
Nakon brojnih kontroverzi u 20. veku, uključujući ’nutritivnu kontroverzu’ krajem 1990-ih, hamburger se danas u pravilu identifikuje sa Sjedinjenim Državama i određenim kulinarskim stilom dobro poznatim kao fast-food.
Uz prženu piletinu i pitu s jabukama, hamburger je postao kulinarska ikona u SAD. Tačno poreklo hamburgera možda nikad neće da bude poznato sa sigurnošću. Većina istoričara veruje da je isti izmislio kuvar koji je stavio hamburški odrezak između dve kriške hleba u malom gradu u Teksasu, a drugi pronalazak pripisuju osnivaču Vajt kasla jer je napravio „hamburger sendvič”. Bilo kako bilo, zapisi iz tog vremena su oskudni.
Američki burgeri su prepoznatljivo jelo američkog kontinenta nastalo na američkim farmama krava. Burgeri danas spadaju među najpopularnije sendviče u SAD i čine 60 odsto ukupne prodaje svih sendviča u restoranima brze hrane u Americi. Prvi burger koji se zvanično pojavio pod tim nazivom jeste onaj koji se desio na izložbi kulinarskih djakonija 1904. godine u Sent Luisu. U januaru 1955. u Majamiju je osnovan Burger King, drugi najveći lanac brze hrane na svetu.
Poznato da burgeri sadrže isključivo mlevenu junetinu sa buta. To ih čini veoma skupim obrokom za pravljanje kod kuće. Ipak, takvi obroci u restoranima brze hrane nisu skupi za standarde domaćeg tržišta.
Još jedna specifičnost američkih burgera jeste zemička u kojoj se služi. Pošto i ona mora biti posebno pravljena da bude meka i vazdušasta. Postoje varijante sa susamom ili bez njega, ali američki burgeri su samo oni posluženi u mekanoj zemički, ne i u lepinji ili somunu. Redovni dodatak ovom obroku može biti zelena ili neka druga salata. Obavezni prilog jesu pohovani kolutići crnog luka, kao i rendani ili sir u listićima.
Pljeskavica VS Burger ZAKLJUČAK
Dakle da rekapituliramo kratko i jasno, Pljeskavica i Burger nisu isto.
Oba sadrže meso, hleb i priloge, ali i pomfrit i pire su od krompira zar ne?
Dobra stara pljeskavica je naša i nista nije sladje nego pojesti je sa društvom ispred kioska, dok je burger došao sa stranog tržišta i ne dolazi u somunu sa kajmakom direktno sa roštilj žice.