Korpa
Madjarski gulaš

RECEPT: Savršen Mađarski Gulaš

Kako napraviti savršen mađarski gulaš?

Rano je proleće – Pravo je vreme za dobar gulaš – samo malo, uvek je pravo vreme za dobar gulaš – ali onaj pravi, tradicionalni recept za mađarski gulaš ćete pronaći baš u ovom tekstu!

Nego znate li kako ga napraviti?

Da bude baš dobar i gust, a meso da se topi u ustima.

Donosimo vam malu priču o tradicionalnom mađarskom gulašu, zajedno sa savetima i receptom.

Madjarski gulaš

Gulaš je još jedno u nizu uobičajenih i tradicionalnih jela koje se provlači kroz srpsku kuhinju, mada potiče iz susedne Mađarske.

Može se pripremati s raznim vrstama mesa, ali onaj pravi u sebi sadrži govedinu. Neki dodaju i krompir, dok s druge strane svaka porodica ima neki svoj poseban način na koji priprema ovo jelo.

Ovo je vrlo tradicionalni recept od goveđeg mađarskog gulaša napravljen od jednostavnih sastojaka poput mesa, paprike i korenaskog povrća do savršenstva uzdignutog najpoznatijim mađarskim začinom: paprikom. 

Gulaš se može napraviti od govedine ili svinjetine, ali tradicionalni način pravljenja je od govedine. Prvobitno je ovo bilo jelo stočara na mađarskoj Velikoj ravnici (puszta), „Mađarskih kauboja“ koji su nekada živeli nomadskim načinom života i u kotlu bi ga kuvali nad vatrom.

Pravljenje jela takođe odlično ide uporedo sa ispijanjem crnog vina.

Postoji nešto u tome da vas zakači dim dok stojite oko ogromnog kotla sa gulašem koji se polako kuva na drva, a bocu delite sa najboljim prijateljima, što vas čini ispunjenim i srećnim.

Priče počinju da teku, a slede uigrana zadirkivanja i zezanje.

To je ono što je gulaš: prijatelji, smeh, piće i ukusna hrana.

Madjarski gulaš

Gulaš u mađarskom stilu nije potpun bez relativno velike količine slatke paprike

Mađarska paprika je prepoznatljivi ukus u većini poznatih mađarskih jela.

 

Veoma se razlikuje od recimo španske paprike. Mađarska paprika se prirodno suši na letnjem suncu, dok se španski dim puši na kaminu na drva. 

Kao rezultat toga, mađarska paprika je poznata po svom bogatom i intenzivnom crvenom paprenom ukusu i od ključne je važnosti da ovo jelo dobije autentičan ukus – Jo etvagiat!

Luk je veoma važan deo recepta mađarskog gulaša. Kuvari tvrde da je za pravi gulaš potrebna zaista velika količina, na primer, pravi mađarski gulaš nikada se ne zgušnjava, jer gustinu soka daje luk, koji treba da bude ista količina kao i meso.

Poznato je da gurmani obožavaju juneće meso, koje pleni svojim izgledom, mirisom i ukusom. Meso je zdravo i potrebno za normalan razvoj i funkcionisanje, i dobro je znati da ima idealnu nutritivnu vrednost. Naime, u njegov sastav ulaze značajne aminokiseline, proteini, vitamini i masti, koji imaju blagotvoran efekat na naše zdravlje.

Odaberite pravi komad mesa!

Najbolja je junetina, no poslužiće i govedina, svinjetina ali i divljač. 

Birajte vrat, plećku, potkolenicu ili mišiće kolenice.

Namirnice za pripremu madjarskog gulaša

Potrebni SASTOJCI:

  • 1 kašika ulja
  • 1kg luka, grubo iseckan
  • 2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 2 ½ kašike. Mađarska paprika (uglavnom slatko dimljena i malo ljuta)
  • 2 sušena lista lovora
  • 2 šolje goveđe supe
  • 1 kg goveđe plećke, isečena na kockice 2x2cm
  • 5 čenova belog luka, zgnječen ili grubo iseckan
  • 2-3 paradajza, na kockice
  • 2 crvene paprike, očišćene i isečene na pola prstena
  • Šargarepa 300g (oko 2-3 velike šargarepe), oljuštena i isečena na kolutiće
  • Koren peršuna 200g (oko 2-3 korena peršuna), oljušteni i isečeno na kolutiće
  • Celer, oljušten i isečen na kocke od 1x1cm
  • 500g krompira , oljušten i isečen na kockice 1,5×1,5cm
  • 3-4 grančice svežeg lišća peršuna, povezane zajedno
  • 4-5 šolja tople vode
  •  1 ½ kašičice soli
  • ½ šolja svežeg peršuna, sitno iseckanog

RECEPT: Pravi Mađarski Gulaš

  1. kotliću od livenog gvožđa zagrejte ulje, a zatim dodajte luk i kuvajte 8 minuta. Mešajte često kako ne bi izgorelo. Ako postane smeđe, dodajte kašiku vode.
  2. Umešajte crni biber i lovorov list i kuvajte još 2 minuta.
  3. Sklonite lonac sa vatre, i pospite papriku po celom luku. Mešajte često! (Spaljena paprika je gorka)
  4. Vratite kotlić na vatru. Dodajte ½ šolje goveđe čorbe, pa kuvajte 5 minuta.
  5. Dodajte kocke govedine i beli luk.
  6. Dobro mešajte dok svaki komad ne bude obložen sosom od paprike. Smanjite vatru na srednje i kuvajte 2-3 minuta, ili dok kocke govedine ne počnu da rumene.
  7. Umešajte paradajz, papriku i ostatak čorbe (1 ½ šolje).
  8. Čorba treba da pokrije meso i povrće za centimetar ili dva. Ako se ne doda, dodajte toplu vodu.
  9. Smanjite vatru na najnižu, pokrijte kotlić i pustite da krčka sat i po.
  10. U kotlić dodajte korenovsko povrće (šargarepa, peršun, celer i krompir) i svezane listove peršuna. Dodajte 4-5 šolja vruće vode da pokrijete za centimetar ili dva.
  11. Posolite i na jakoj vatri kuvajte. Kad počne da ključa, smanjite vatru na srednju i kuvajte 15 minuta nepokriveno.
  12. Probajte i prilagodite slanost.
  13. Gulaš poslužite vruć, uz svež hleb.
  14. Možete posuti seckanim peršunom.
Gulaš PRIJATNO
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Dostava na teritoriji Srbije

Rok dostave je 2-3 radna dana.

Plaćanje pouzećem

Platite kuriru pri isporuci paketa.

Plaćanje putem predračuna

Mogućnost plaćanja predračunom.