Roštilj na ugalj, električni ili plinski roštilj. Koji od ova tri je najbolji za vas? Napravite vrhunski izbor i uživajte u roštiljanju.
Volite ukus mesa sa roštilja, uživate u praznicima na kojima se uvek roštilja ili jednostavno želite tu mogućnost da možete da roštiljate u bilo kojem momentu.
Sada to više nije nemoguće. Plinski roštilji kao i roštilji na ugalj više nisu totalno nezamenjivi. Električni roštilj našao je svoju primenu u mnogim domaćinstvima.
Koji roštilj je najbolji izbor za vas?
Ako živite u kući i imate skoro pa neograničen slobodan prostor u dvorištu, a još pritom ste i ljubitelji pravog roštilja, pravi ste srećnici. Ako uz sve to imate i iskustva u spremanju ovakvog načina hrane, za vas izbor neće biti težak.
Slobodno možete da izaberete bilo koji od ova tri roštilja.
Sa druge strane, ako se vaš dom nalazi u gradu, omeđen visokim zgradama i sa malim terasama, možete naići na probleme oko pravog izbora.
Roštilj na ugalj ili električni?
Ograničen prostor može biti izazov
Život u gradu, u zgradama svakako da ima mnogobrojne prednosti u odnosu na život na selu i u kući. Međutim, isto tako kako ima svoje prednosti, sa sobom donosi i neka ograničenja.
Za zaljubljenike u prvomajske i slične praznike, ispijanje pića dok se hrana lagano priprema na blagoj vatri, život u gradu zasigurno nikada neće moći upotpunosti da zameni život u kući na selu.
Ako ste upravo jedan od tih, ne treba toliko da očajavate. Električni roštilj našao je svoju primenu i uspeo da zameni roštilj na ugalj, kao i plinski roštilj.
Roštilj na ugalj ili električni?
Zašto električni roštilj?
Koje su prednosti električnog roštilja, i zašto on treba da bude vaš izbor?
Sigurnost uvek treba da bude na prvom mestu. Zato, ako imate mali prostor u kojem možete da pripremate hranu na ovaj način, električni roštilj je najsigurniji izbor za vas
Električni roštilj ne zahteva puno prostora, pritom, sa njim hranu je moguće da spremate i u zatvorenom prostoru, zbog toga što ne proizvodi veliku količinu dima.
Osim toga, električni roštilj se za razliku od roštilja na ugalj brzo zagreva, te samim time iziskuje mnogo manje vremena.
Jedna od boljih opcija koju vam električni roštilj pruža je tajmer. Ukoliko koristite ovu opciju, mnogo je manja verovatnoća da će vam hrana zagoreti, gotovo nemoguća.
Takođe, ono što je značajno kod ovakve pripreme mesa, posebno za one koji vode računa o ishrani, jeste zdraviji način pripreme hrane.
Najbolje od svega je što je električni roštilj veoma jednostavan za održavanje i čišćenje.
Međutim, ako ste mnogo puta čuli da električni roštilj nikad neće moći zameniti roštilj na ugalj, verovatno ste to čuli od pravih ljubitelja tradicionalnog načina pripreme hrane.
Roštilj na ugalj ili električni?
Zašto roštilj na ugalj treba da bude vaš izbor?
Roštilj na ugalj će vam zasigurno dati onaj pravi ukus tradicionalnog roštilja. Ukus dima koji se oseti u pripremi hrane na ovakav način je nešto zbog čega mnogi ne mogu da odole roštilju.
Priprema hrane na roštilju na ugalj u odnosu na električni roštilj, zahteva dosta slobodnog prostora, jer stvara veliku količinu dima, pa stoga, ako je vaš izbor roštilj na ugalj, a nemate veliko dvorište, unapred razmislite gde ćete i kada roštiljati.
Ako ste ljubitelji samog čina pripreme roštilja, i uživate u spremanju hrane, imate još jedan razlog zašto vaš izbor treba da bude roštilj na ugalj.
Proces spremanja hrane na ovaj način iziskuje dosta više vremena od pripreme na električnom roštilju.
Takođe, pored toga što je potrebno vreme, bilo bi dobro da niste početnik i da već imate određenog iskustva. U suprotnom, treba da budete pravi srećnik ako vam meso prvi put ispadne baš onako kako ste zamislili.
Još jedna dobra stvar je to što se roštilj na ugalj može naći po veoma povoljnoj ceni. Ali, nemojte zaboraviti da vas dugoročno ipak može izaći više zbog potrebe za redovnom kupovinom ugljena.
Dakle, da li vaš izbor treba da bude roštilj na ugalj ili električni?
Osim prostora kojim raspolažete, odluka o tome koji će od ova dva roštilja biti vaš izbor, zavisi od toga kakav ukus mesa više volite.
Ako ste zaljubljenik tradicionalnog načina spremanja mesa, izaberite roštilj na ugalj. Uz malo prakse, dobićete pravi ukus zadimljenog mesa kakav smo prvobitno i poznavali.
Sa druge strane, ako vam tradicionalan način spremanja nije najbitniji, te ako više preferirate zdraviju ishranu i vremenski kraće spremanje hrane, pravi izbor za vas biće električni roštilj.
Međutim, vaš izbor može da bude i plinski roštilj.
Plinski roštilj u odnosu na roštilj na ugljen ili električni
Plinski roštilj, kao i roštilj na ugalj zahteva mnogo slobodnog prostora. Pokreće se sa zemnim plinom ili plinom iz boce.
Upravo zbog upotrebe plina u njegovom korišćenju, roštilj na plin može biti opasan, i lako izazvati požar. Zato je slobodan prostor u ovom slučaju jedna od prvih stvari koja vam mora biti na umu pri kupovini.
Plinski roštilj je veoma jednostavan za čišćenje i održavanje. Omogućava veću kontrolu temperature u odnosu na roštilj na ugalj.
Takođe, ukus mesa spremljenog na plinskom roštilju je približan tradicionalnom, zadimljenom.
Vreme potrebno za spremanje hrane na roštilju na plin je dosta kraće u odnosu na roštilj na ugalj.
Kada je u pitanju cena roštilja na plin, većinski je jeftiniji od električnog roštilja, a takođe ako se posmatra u odnosu na dugoročni period, može biti jeftiniji i od roštilja na ugalj.
Kada ste savladali osnove razlike između sve tri vrste roštilja, odluku možete da donesete.
Roštilj na ugalj ili električni, ili ipak plinski, zavisi isključivo od vaših mogućnosti.
Ako niste iskusni, prvi put kupujete roštilj ili čak prvi put želite i da ga pripremate, najbolje bi bilo da se posavetujete sa nekim ko ima više iskustva u roštiljanju.
Kada se odlučite za kupovinu, brzo okupite svoje najbolje prijatelje i organizujte zabavu uz roštiljanje. Kupite sve neophodne namirnice, naoružajte se dobrim raspoloženjem, i brzo se bacite na spremanje najukusnijeg obroka.
Bićete srećni što ste se pokazali kao super roštilj majstor, a da li će to biti roštilj na ugalj, ili električni, prijatelji, verujemo neće zameriti.
Kažu da hrana utiče pozitivno na raspoloženje.
Pa ko još može da bude tužan uz dobar veliki komad mesa sa roštilja?