OSTALO:

Imate pitanja?

Zapratite nas!

 

Najbolje ocenjeni proizvodi
Roštiljijada u Leskovcu

Roštiljijada u Leskovcu – Više Od 30 Godina Sa Vama

Roštiljdžije, ostalo je još malo vremena do sledeće najveće gastronomske manifestacije ,,Roštiljijada u Leskovcu”.

Čuvena I dobro nam poznata, Roštiljijada u Leskovcu održaće se od 22. do 28. avgustva 2022. godine. 

Više od 30 godina sa vama- roštiljijada u Leskovcu i ove godine je tu. 

Roštiljijada u Leskovcu prvi put je organizovana 1989. godine, i od tada, nijedna godina nije prošla bez ove manifestacije. 

 A da li ste znali da je ova manifestacija Roštiljada dobitnik i najprestižnije nagrade u turizmu Turistički cvet. 

Roštiljijada u Leskovcu je ujedno i najposećenija manifestacija u jugoistočnoj Evropi, i svake
godine broji preko pola miliona posetilaca. Dok je 2015. godine manifestaciju posetilo čak 700.000 ljudi što ujedno predstavlja i rekord u broju posetilaca na ovoj manifestaciji. 

Šta vas sve čeka na Roštiljijadi u Leskovcu?

Osim dobro poznatih jela sa roštilja; pljeskavica, ćevapa i kobasica, godinama, izbor različitih jela se na ovoj manifestaciji sve više širio.
Ono što je postalo dobro poznato jeste Leskovački voz.

Ako ne znate šta je Leskovački voz, znate gde treba da budete od 22. do 28. avgusta. 

Čega god da ste ljubitelj, sigurni smo da ćete to pronaći u jednom od vagona najdužeg Leskovačkog voza. 

A pošto su organizatori mislili  na sve, neizostavni deo ove manifestacije su postali i trubači, kao i poznati pevači. 

Za svakoga ponešto.

Prošlu godinu je obeležio nastup Svetlane Cece Ražnatović, kao i mnogobrojni drugi poznati bendovi. Dok je za ovu godinu spisak još uvek nepoznat, ali sigurni smo, zabava neće izostati. 

Zabava, hrana, piće, dobra atmosfera i dobro društvo, zasigurno čine ovaj događaj jednim od omiljenih na ovim prostorima. 

Roštiljijada u Leskovcu

Takmičenja na Roštiljijadi u Leskovcu

Takmičenje se odvija u nekoliko kategorija, i iz godine u godinu, takmičari obaraju rekorde od prethodnih i oduševljavaju publiku sa ukusima i veličinama svojih specijaliteta. 

1. Velika pljeskavica 

Sada već dobro poznata kategorija, velika pljeskavica. 

Ako ste ikad pomislili kako ste se prejeli od gurmanske pljeskavice iz obližnjeg lokala brze hrane, samo zamislite kako bi bilo posle najveće pljeskavice na svetu.

Velika pljeskavica sa Roštiljijade u Leskovcu oborila je svetski rekord, a sačinjena je od preko 60 kilograma roštilj mesa, prečnika od metar ipo i debljine od 3 centimetra.

Pitate se kako to može uopšte da se napravi? 

Vešti majstori svake godine dolaze sve spremniji, a njihov rad prati stručna komisija koja je sačinjena od uglednih profesora kulinarstva. Oni vode računa o načinu pripreme pljeskavice, količini i kvalitetu mesa, kao i na kraju, ono najbitnije; o njegovom ukusu. 

Trenutni rekord najveće pljeskavice je pljeskavica napravljena na Roštiljijadi u Leskovcu 2018. godine. Njena težina je 66 kilograma i 100 grama, a ovaj rekord su uspostavili Predrag Lazarević, Ljubiša Đorđević i Stefan Cvetković. 

Ove godine, verujemo da će se želja za obaranjem novog rekorda opet roditi, pa nemojte da propustite da je probate. 

Roštiljijada u Leskovcu

2. Takmičenje učenika srednjih ugostiteljskih škola

Na ovom takmičenju svake godine učestvuje mnoštvo učenika iz srednjih škola širom Srbije, kao i iz inostranstva. 


Cilj ovog takmičenja je da zainteresuje mlade, kreativne i talentovane učenike da napreduju u svom poslu. Ono što je svakako neizostavni deo u ovom delu takmičenja, jeste razmena dosadašnjih iskustava i podsticanje na dalji razvoj u kulinarstvu. 


Nakon takmičarskog dela, sledi ocenjivanje znanja, kao i kreativnosti, a odluku o najboljima donose profesori iz škola učesnica. 

3. Pljeskavica iz ruke

Jedan od najzanimljivijih delova takmičenja, pored najveće pljeskavice jeste pljeskavica iz ruke.
Ova kategorija faktički predstavlja preteču najveće pljeskavice, zbog težine načina pripreme ovog specijaliteta. 

Naime, roštiljdžija na svojoj ruci oblikuje 3 kilograma roštiljskog mesa, a zatim ga baca na roštiljsku vatru.  

Ovaj takmičarski deo, kao i kod velike pljeskavice ocenjuje stručni žiri sačinjen od profesora kulinarstva, a najvažniji deo kod donošenja odluke je svakako- ukus. 

4. Takmičenje majstora roštilja

Takmičenje koje se ocenjuje po najstrožijim kriterijumima. Majstori roštilja ,,Miodrag Gligorijević – Dragi Bure“, prave najbolje i najkvalitetnije roštiljsko meso. Sada već dvadeset i peti put po redu, ocenjeno po strogim propozicijama zbog velikog broja učesnika širom Srbije (Čačak, Niš, Predejane, Leskovac…) kao i iz Bugarske ( Sofija, Kiten, Trn). 

Ovo takmičenje je takođe ispraćeno i brojnijm novinskim ekipama, a rezultate roštilja ocenjuju poznati kulinari i ugostitelji širom zemlje. 

Roštiljijada u Leskovcu

Roštiljijada u Leskovcu- jeste li spremni? 

Takmičari, publika, šta god da ste, ako želite da se priključite takmičenju, ili krišom sa društvom komentarišete kako vi to bolje radite, počnite polako da se pripremate. 

Osim umeća u spremanju specijaliteta i pečenja mesa, sastavni deo dobre pripreme je i vrhunski roštilj koji će vam zasigurno olakšati bar trećinu posla. 

Mi smo za sada spremni da okusimo najbolje meso sa ovogodišnje Roštiljijade u Leskovcu, ali dogodine, nakon višemesečnog vežbanja, samo ćemo se podsmehivati dok budemo prolazili pored štandova, i pričati već napamet uvežbane priče- ,,Ma to im ništa ne valja, kako sam ja dobar roštilj spremio…“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.