Korpa
5 saveta za pripremu sočnog i vrhunskog roštilja

Male tajne velikih majstora – 5 saveta za pripremu sočnog i vrhunskog roštilja

Ne morate biti majstor svog zanata kako biste spremili sočan i pikantan roštilj koji će se topiti u ustima. Tajna vrhunskog roštilja je u dodacima i načinu spremanja. Pa hajde da vidimo šta se to krije iza vrhunsko pripremljenog roštilja.

Električni ili roštilj na ugalj – na vama je

Apsolutno, izbor je na vama. Za one koji žive u stanu ili im je jednostavno lakše da se opredele za električni roštilj (iz bilo kojih razloga), imamo sjajnu vest. Vrhunski roštilj moguće je spremiti i na električnom roštilju, a u tom slučaju, dodaci i začini su ti koji će meso učiniti posebno sočnim i dati mu onaj pikantan šmek. Za ljubitelje tradicionalnog načina spremanja roštilja – zaboravite na zabludu da pečenje mesa na ćumuru nije zdravo. Istina, određena istraživanja jesu dovela u pitanje da li je ćumur štetan po naše zdravlje, ali ukoliko:

  • ne pečete meso na previsokoj temepraturi
  • redovno ga okrećete kako se jedna strana ne bi preprekla
  • okrećete meso štipaljkom umesto viljuškom, da biste izbegli kapanje masti na ugalj (žar)
  • marinirate meso
  • i redovno čistite roštilj

Nemate razloga za brigu.

Dakle, pripremom roštilja na pravom žaru, definitivno ćete dobiti pravi ukus mesa, koji se topi u ustima. Sve u svemu, na vama je izaberete, ali u oba slučaja možete pripremiti sočan i pikantan roštilj.

Električni roštilj za sočno i pikantno meso
Električni roštilj
Roštilj na ugalj za mekano i sočno meso
Roštilj na ugalj

Idealna temperatura roštilja zavisi od toga šta spremate

Čovek koji je sigurno obišao pola zemljine kugle i nepogrešivo možemo reći da je sinonim za avanturu i prirodu, Ber Grils, otkrio je način kako proveriti idealnu temepraturu roštilja.

On bi stavio ruku iznad vatre i ukoliko je mogao da izdrži pet sekundi, to bi značilo da je ona idelana za pripremu mesa. 

Baer Grylls - tajne vrhunskih majstora za pripremu vrhunskog roštilja
Bear Grylls

Druge, malo preciznije metode, kažu sledeće – dlan stavite 15 centimetra iznad rešetke roštilja i brojte koliko sekundi možete izdržati.

Ako izdržite 12 sekundi, to je znak da je vatra još slaba (oko 150 stepeni), 10 sekundi – srednje slaba vatra (oko 165 stepeni); 5 sekundi – srednje jaka vatra (oko 200 stepeni) i 3 sekunde – roštilj je jako zagrejan (260 stepeni).

Naravno, idealna temperatura zavisi od toga šta spremate. Hajde da vidimo šta zahteva nisku, šta srednju, a šta visoku temepraturu prilikom pripreme.

Niska temperatura (80°C do 120 °C)

Ovako niske temperature se koriste za low and slow pripremu BBQ jela kao što su rebarca, prsa, svinjsko meso ili bilo kakvi veliki komadi mesa. Priprema jela na ovakvim temperaturama zahteva mnogo vremena, od 3 pa sve do 20 sati, u zavisnosti od toga šta pripremate.

Srednja temperatura (160°C do 200 °C)

Srednja temperatura idealna je za pripremu klasičnog roštilja (ražnjića, belog mesa, pa i ribe), kao i grilovanja povrća.

Visoka temperatura (230°C do 300 °C)

Da bi meso dobilo boju, hrskavost i ukus, odnosno da bi se postigla Maillardova reakcija , potrebne su visoke temperature. Uglavnom se koriste prilikom pripreme govedine. Ukoliko meso pripremate na ovoj temperaturi, budite veoma pažljivi da ne zagori.

Koliko dugo peći meso na roštilju?

Dužina pečenja naravno zavisi od debljine mesa, njegove teksture i temperature.

5 saveta za pripremu sočnog i vrhunskog roštilja

Tanki komadi mesa, riblji fileti, ražnjići i ćevapčići kao i povrće, stavljaju se na srednju vatru i peku se kratko, dok se na slabijoj vatri peku veći komadi mesa, ali samo pečenje traje dosta duže.

Nije isto na čemu pečete, te je najbolje da odokativno procenite kada je meso dovoljno pečeno. Temperaturu prilagodite vrsti mesa, a potom sami procenite kada je to to, kako biste dobili sočan i pikantan roštilj.

Čarobni sastojak za vrhunski roštilj – marinada

Došli smo do čarobnog sastojka za sočan i pikantan roštilj. Zaključili smo da tip roštilja ne možete da pogrešite, temperaturu možete omašiti jednom, ali već narednog puta biće vam jasno gde ste pogrešili. U čemu je onda zaista tajna?

Većina vrhunskih kulinara reći će vam istou marinadi.

Od nje zavisi da li će meso biti ukusno, kao i to da li će komadići mesa biti mekani i sočni. Sva se mesa mogu marinirati, a ukusa i kombinacija je bezbroj.

Marinada za roštilj, tajna sočnog i mekanog mesa

Za kakvu god se marinadu odlučili, imajte na umu da ona treba da bude bogata uljima ili drugim masnoćama i tek, tek lagano kiselkasta (sirće, vino, limun, po želji i pivo). U suprotnom, visoka temperatura će isušiti meso i učiniti ga tvrdim.

Ako niste sigurni šta tačno staviti u marinadu, maslinovo ulje, malo limunovog soka, biber, beli luk, po želji peršun ili bosiljak, uvek će biti odlično rešenje.

U zavisnosti od toga da li volite pikantnije, slatko-ljute varijante ili kombinaciju sa pivom, postoji bezbroj varijanti kako možete pripremiti marinade.

A za ljubitelje svinjskog mesa, evo kako da pripremite fantastičnu BBQ marinadu.

Potrebno vam je:

  • 1 šoljica kečapa,
  • 2 kašičice šećera,
  • ½ šoljice vode,
  • ¼ šoljice sirćeta ,
  • 1 kašičica soli,
  •  1 kašičica belog luka u prahu,
  • 1 kašika senfa,
  • 1 kašičica crvene paprika
BBQ marinada - sos za roštilj, pikantno i ukusno

Sve sastojke stavite u posudu i zagrejte na laganoj vatri. Pustite da prokuva, smanjite vatru i ostavite marinadu da se polako kuva oko sat vremena. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa je prebacite u staklenu posudu s poklopcem. Možete je čuvati u frižideru.

I zapamtite ovaj trik – meso se nikada ne soli pre pečenja, jer so izvlači vodu iz mesa, te će na kraju meso biti tvrdo.

Tajna za sočan i pikantan roštilj je u dodacima 

Najekstravagantnije kuhinje sveta svoju jedinstvenost baziraju upravo na začinima, sosevima i različitim mešavinama.

Naravno, ukusi su različiti, ali nikako nemojte otpisati dodatke ukoliko ste ih nekada probali i nisu vam baš bili po meri.

Za ljubitelje slatkastog ukusa, predlažemo čuveni Barbecue sos.

Ovo je jedan od najpopularnijih soseva, koji se neretko koristi i kao marinada, ali predlažemo da probate da ga servirate i uz spreman roštilj.

Beli luk u granulama 

Ovo je dodatak koji definitivno, ukoliko niste, morate da probate. Meso će začiniti taman toliko da se topi u ustima.

Pravi hedonisti, spremite se za šlag na torti. U našem slučaju, to je domaći sos sa viskijem.

Sos za roštilj sa viskijem za pikantno i ukusno meso

Potrebno vam je:

  • 250 ml Nectar Tomatello ljutog kečapa
  • 1 kašika balzamiko ili običnog sirćeta
  • 2 kašike smeđeg šećera ili meda
  • 1 čen belog luka
  • 1/4 crnog luka
  • 1 kašika tucane ljute paprike
  • 1 lovorov list
  • 50 ml viskija
  • 100 ml vode
  • 1 ljuta papričica
  • soli i bibera po ukusu

Priprema je vrlo jednostavna, sve sastojke stavite u šerpu i kuvajte sos dok se ne zgusne onoliko koliko vi volite. Možete ga sipati u teglicu i čuvati u frižideru. Takođe, možete ga koristiti kao marinadu ali predlažemo da ga ipak poslužite uz već spremno meso.

Da, i mi smo pomalo ogladneli.

Prijatno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Dostava na teritoriji Srbije

Rok dostave je 3-5 radnih dana.

Plaćanje pouzećem

Platite kuriru pri isporuci paketa.

100% Sigurna Kupovina

Poručite online brzo i sigurno.