Sočni losos sa roštilja i hrskavi zeleni pasulj
Danas ću vam otkriti tajnu spremanja savršeno sočnog lososa sa roštilja i hrskavog zelenog pasulja koji će oduševiti vaše ukućane i goste. Kao iskusni BBQ Chef, znam koliko je važno pripremiti ukusnu i zdravu hranu koja će izmamiti osmehe na lica onih koje volite. Zato sam odlučio da podelim sa vama ovaj jednostavan, a opet neverovatno ukusan recept.
Sastojci za savršen obrok
- 4 fileta lososa (oko 150g svaki)
- 500g zelenog pasulja
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- So i biber po ukusu
- Sveži limun za serviranje
Priprema lososa i zelenog pasulja
Korak 1: Priprema roštilja
Prvo, potrebno je pripremiti roštilj. Ja preporučujem keramičke roštilje Big Green Egg ili Kamado Bono za savršene rezultate. Ako nemate keramički roštilj, možete koristiti i roštilj na ugalj ili roštilj na plin. Čak i električni roštilj može da posluži svrsi. Zagrejte roštilj na srednju temperaturu, oko 180-200°C.
Korak 2: Pripremite losos
Dok se roštilj zagreva, pripremite losos. Operite filete i osušite ih papirnim ubrusom. Premažite ih sa malo maslinovog ulja i začinite solju i biberom po ukusu. Ostavite ih sa strane dok se roštilj ne zagreje.
Korak 3: Skuvajte zeleni pasulj
Očistite i operite zeleni pasulj. U šerpi zagrejte vodu i dodajte malo soli. Kada voda provri, dodajte pasulj i kuvajte ga 5-6 minuta, dok ne omekša, ali da ostane hrskav. Procedite pasulj i prelite ga hladnom vodom da zadrži lepu zelenu boju.
Korak 4: Pecite losos na roštilju
Stavite filete lososa na zagrejani roštilj i pecite ih oko 4-5 minuta sa svake strane, zavisno od debljine fileta. Losos je gotov kada meso počne lako da se odvaja vilicom.
Korak 5: Začinite zeleni pasulj
U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i dodajte sitno seckani beli luk. Pržite ga kratko dok ne zamiriše, a zatim dodajte skuvani zeleni pasulj. Kratko ga propržite uz mešanje, tek toliko da se sjedini sa aromom belog luka. Začinite solju i biberom po ukusu.
Korak 6: Servirajte i uživajte
Servirajte pečeni losos i začinjeni zeleni pasulj na tanjir. Isecite sveži limun na kriške i poslužite ga uz jelo. Uživajte u savršeno sočnom lososu i hrskavom zelenom pasulju uz društvo onih koje volite.
Saveti za savršen roštilj
- Ako volite dimljenu aromu, možete dodati malo natopljene piljevine jabuke ili trešnje na ugalj pre pečenja lososa.
- Za dodatan ukus, možete marinirati losos 30 minuta pre pečenja u marinadi od sojinog sosa, meda i senfa.
- Ako nemate roštilj, možete ispeći losos u rerni na 200°C oko 12-15 minuta.
Nadam se da će vam se ovaj recept svideti i da ćete uživati u ukusima savršeno spremljenog lososa i zelenog pasulja. Ako vas zanima još recepata i saveta za roštiljanje, pratite nas na našim društvenim mrežama i posetite GrillShop internet prodavnicu za svu potrebnu opremu. U ponudi imamo širok izbor roštilja, od keramičkih, preko roštilja na ugalj i plin, do električnih roštilja i kotlića za one koji vole tradicionalne ukuse.
Uživajte u roštiljanju i nezaboravnim trenucima sa porodicom i prijateljima!
Vaš BBQ Chef