Ako ste vegani, ne morate više da brinete. Od sada možete sa prijateljima da se dogovarate za odlaske u prirodu i druženje uz roštilj, jer vam donosimo nekoliko recepata za ukusan i neodoljiv vegeterijanski roštilj.
Prva pomisao na roštilj- meso. I nama je prva asocijacija svakako pečeno, sočno meso koje se peče na blagoj vatri dok uz muziku i piće ćaskamo sa svojim prijateljima. Međutim, malo smo istražili i shvatili da zapravo, pojam roštilja može biti mnogo širi.
Lepo iznenađenje za sve one koji ne jedu meso, i one koji su ipak veći ljubitelji povrća i voća.
Vegeterijanci i vegani, dobro nam došli. Na pravom ste mestu.
Šta je ono što vaši prijatelji nikako ne propuštaju da stave na rešetku svog roštilja? Ako su to ćevapi, predložite im da pokušaju da naprave i jednu sasvim novu vrstu ćevapa.
Možda glavni mesoljupci neće odmah pristati na to da ovi veganski ćevapčići nađu mesto na njihovom roštilju, a čak i ako pristanu, verujemo da će ih još teže biti nagovoriti da probaju. Uz one glavne rečenice ,,ma kakvo povrće, ostaću gladan“.
Međutim, hajde da im dokažemo suprotno.
Vegeterijanski Recept – Ćevapi
Neka postanu sastavni deo vašeg roštilja
Sve što će vam biti potrebno za ovaj specijalitet su:
450g sejtana
150g sojine šunke
40g luka
4g bibera
12g soli
100g glutenskog brašna
50g prezli
50ml ulja
50g gustina
i začini po želji
Priprema:
Za početak treba da sameljete sejtan, dok istovremeno sojinu šunku treba da prokuvate. Zatim treba da promešate ova dva proizvoda i u nju dodajte luk, ulje i začine. Zatim postepeno dodajte I glutensko brašno, prezle i gustin. Nakon toga od ove smese napravite oblik sličan ćevapima i pecite na blagoj vatri.
Vegeterijanski Recept- Ražnjići
Čak ni prave ljubitelje mesa neće ostaviti ravnodušnim
Sve što će vam biti potrebno od sastojaka za ove ukusne ražnjiće su:
400g tofu sira
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 narandžasta paprika
1 srednja tikvica
1 crveni luk
10-15 cherry paradajza
10 šampinjona
Priprema ovih ražnjića je veoma jednostavna, a od ove količine sastojaka, možete dobiti oko 10 ražnjića.
Ako razmišljate šta biste mogli još dodati ovim zanimljivim, ukusnim i zdravim ćevapima i ražnjićima, to bi svakako moglo biti i grilovano povrće.
Neka vaša rešetka roštilja bude popunjena sa ovim ukusnim veganskim specijalitetima.
Vegeterijanski roštilj- neka vaš roštilj upotpuni šarenilo grilovanog povrća
Ko još ne voli da začini svoje jelo ukusnim povrćem?
Naš predlog ovog puta je da isečete krompir, tikvicu, šargarepu i papriku i ostavite ih kratko na vašoj rešetki roštilja, ali svakako izbor je na vama. Verujemo da, šta god bude vaša odluka, neće biti greške.
Kada su vaši vege ćevapčići ili ražnjići pri kraju pečenja, dodajte na roštilj i svoje spremljeno povrće i vaš vege obrok je ubrzo gotov.
Nismo zaboravili ni za ljubitelje pljeskavica i burgera.
RECEPT: Burgeri od crnog luka za veganski roštilj
Sve što će vam biti potrebno za ove ukusne burgere su:
Crni pasulj
Kinoa
Laneno brašno
Začini ( paprika, origano, beli luk)
Sirće
Paradajz u tetrapaku
Ljuti sos ( u zavisnosti od vašeg ukusa)
Nakon što ste nabavili sve potrebne sastojke, do gotovih burgera dele vas samo četiri koraka.
1. Korak:
Za početak pripremite glazuru. U jednu posudu pomešajte paradajz, ljuti sos i malo sirćeta. Dobro ih umešajte i ostavite da odstoji neko vreme.
Za to vreme, pređite na drugi korak.
2. Korak:
U blender ubacite crni luk, crni pasulj, kinou i mleveni lan, I blendujte dok ne dobijete gustu i čvrstu smesu. Masa treba da ostane grupa i parčići treba da ostanu krupniji, tako da pulsiranje blendera treba da bude kratkotrajno.
3. Korak:
Pomešanu smesu iz blendera zajedno sa pripremljenom glazurom dobro izmešajte i od toga napravite kugle. Dalje ćete od dobijenih kuglica napraviti oblik pljeskavice, popunjavajući nastale pukotine.
I za kraj, dobijene pljeskavice stavite na blagu vatru vašeg roštilja i potom uživajte u ukusnim zdravim vege zalogajima.
Takođe, ukoliko niste ljubitelji crnog pasulja, imamo još jednu ideju za vas.
RECEPT: Burgeri od graška za vegeterijanski roštilj
Za ovaj recept će vam biti potrebno:
Jedna čaša kuvanog graška
Jedna četvrtina glavice luka
2 kašike ovsenih pahuljica
Začini (so, biber, dimljena paprika u prahu i senf)
Jedna kašika bezglutenskog brašna
Za početak je potrebno za izgnječite grašak, i u istu posudu dodate ovsene pahuljice i sve začine (so, biber, dimljenu papriku u prahu i senf). Zatim, kada ste dobro izmešali sve ove sastojke, u istu posudu dodajte sitno iseckani luk. Zatim po istom postupku dodati i bezglutensko brašno.
Nakon toga oblikujte kuglice i spoljštite ih da dobiju oblik burgera.
Vaši vege burgeri od graška su spremni za roštilj.
Ljubitelji pečuraka, imamo nešto i za vas.
Punjene pečurke sa cheddar sirom na vegeterijanskom roštilju
Verujemo da će ove pečurke kada ih probate, postati neizostavni deo vašeg roštilja.
Ove pečurke su veoma jednostavne za pripremu, a sve što je potrebno jeste da napravite košarice od vačih pečuraka i u njih dodate malo griza, čedar sira i začina po vašem ukusu.
Čedar će se istopiti na roštilju, I dobićete ukusne, hrskave I neodoljive pečurke.
Vegeterijanski roštilj zasigurno za ljubitelje mesa ne zvuči ni približno ukusno kao i klasičan roštilj od mesa. Ali verujemo, kada probaju neki od ovih recepata, odlučiće da se ovakav način pripreme nađe bar kao prilog na njihovom roštilju.
Ukoliko vi pripremate za sebe klasičan roštilj, ali je vaš prijatelj vegeterijanac ili vegan, i želite i da on uživa u ukusnim jelima sa roštilja, poslušajte naš savet.
Dobro očistite roštilj od prethodnog korišćenja i razdvojite deo za meso i povrće, jer u suprotnom, ako su vege burger ili ražnjići samo u dodiru sa mesom tokom pečenja, vaš prijatelj neće želeti ni da ga okusi.
Uživajte u vašem ukusnom vegeterijanskom roštilju.